Articles / Reviews

5 unieke live optredens van The Sound op cd

date: Jun 6, 2006


 

5 unieke live optredens van The Sound op cd 
The Dutch Radio Recordings 
vanaf 3 juli verkrijgbaar
 

Op 3 juli aanstaande verschijnen 5 cd's met daarop 5 niet eerder uitgebracht radio-opnames van concerten van de Britse new-wave band The Sound. De opnames zijn gemaakt tussen 1981 en 1985 en zijn van goede kwaliteit. Het betreft shows in Paradiso, de Vrije Vloer, de Stokvishal en op het No Nukes - en Parkpop festival. In Nederland zijn nog altijd veel fans geïntrigeerd door het verhaal en de muziek van de cultband The Sound. 

The Sound was een van de bands uit de Britse new-wave periode die in één adem genoemd wordt met Joy Divison en Echo and the Bunnyman, maar bij het grote publiek nooit de status van deze acts bereikte. Leden waren Adrian Borland (oprichter, zanger, gitarist), drummer Mike Dudley, bassist Graham Bailey en toetsenist Colvin Mayers. The Dutch Radio Recordings Of The Sound (opgenomen door de VARA, VPRO & KRO) verschijnen bij het Britse platenlabel Renascent, dat eerder dit jaar 4 cd's van de Comsat Angels opnieuw deed verschijnen. Renascent geeft jaren 80-muziek opnieuw uit. Zoals ze het zelf schrijven haten ze goedkope verpakkingen en hun cd's gaan altijd vergezeld met veel extra informatie. Zo staan op deze cd's ook backstagefoto's, stetlists, afbeeldingen van promotiemateriaal enzovoorts. Op www.renascent.co.uk is een apart gedeelte met extra informatie over The Sound. 

De band The Sound ontstaat in 1979 in London na de split up van de band the Outsiders. Al snel hebben ze een platendeal met Korova (Warner Brothers) dat bekend is van Echo & the Bunnymen. In 1980 verschijnt het album Jeopardy en in 1981 From The Lion's Mouth. Beide platen worden door de pers goed ontvangen, maar de doorbraak naar een groter publiek blijft uit en de major laat de band al snel vallen. The Sound maakt nog 5 platen. In 1987 valt de groep uiteindelijk uiteen. Een grote tournee om hun plaat te promoten werd plotsklaps afgezegd wegens Adrian Borlands manische-depressiviteit. Een paar weken later bestond The Sound niet meer. 

Na het uiteen vallen van de groep gaat Adrian Borland alleen verder. Hij maakt nog 5 solo-albums met wisselende bands. Zijn psychiatrische problemen bemoeilijken hem echter steeds meer het werken. In 1999 beëindigt hij zijn leven, lijdend aan een zware depressie. Drummer Mike Dudley is gestopt met muziek. Bassist Graham Bailey woont in Amerika en doet eveneens niets meer in de muziek. Colvin Mayers (toetsen) stierf in 1993 aan een aan aids gerelateerde ziekte. In Nederland, waar Borland ook een aantal jaar gewoond heeft, blijft de cult-act Nederland intrigeren. Zo verschijnt binnenkort ook de cd The Amsterdam Tapes. Producer Bart van Poppel heeft van de in 1992 door Borland ingezongen demo's een geheel nieuwe cd gemaakt. Muzikanten hebben de muziek opnieuw ingespeeld. Op 4 juni vindt in Paradiso de cd-presentatie plaats, met artiesten die met hem gespeeld hebben, aan de plaat hebben meegewerkt of bewonderaar zijn van Adrian Borland. 

Op 3 juli dus de CD releases van de volgende concerten: 
08.03.1981 Amsterdam, Paradiso 
09.04.1982 Utrecht, Irenehal (No Nukes) 
24.01.1983 Arnhem, Stoklvishal 
01.07.1984 Den Haag, Parkpop 
09.04.1985 Utrecht, Vrije Vloer 

www.het-monumentale.nl | info@het-monumentale.nl

<< previous page