Articles / Reviews

Adrian Borland interview met Klaas-Jan Burema (Eindhovens Dagblad 18-4-1992)

date: Apr 18, 1992


 

ADRIAN BORLAND SOLO 
"Ik maak een vervolg op The Sound" 

Jarenlang was zanger, gitarist en componist Adrian Borland één van de drijvende krachten achter The Sound. Met name in ons land kon het Britse kwartet op een trouwe aanhang rekenen. De groep hield het in 1987 voor gezien en Adrian Borland startte een solo-carriêre. Eerder deze maand verscheen zijn cd Brittle Heaven. Samen met zijn Nederlandse begeleiders, the Citizens, is Adrian Borland vanavond te zien in de Udense Nieuwe Pul. Aanvang: 22.00 uur.
 

Nog immer in zwart gestoken, lijkt Borland door de jaren heen nauwelijks veranderd. Gemakkelijk formuleert hij zijn zinnen, regelmatig door een welgemeende lach onderbroken. Vanzelfsprekend komt zijn oude groep The Sound ter sprake. "Een fantastische tijd met veel plezier", aldus Borland. "Bijna tien jaar waren we non-stop op tournee. The Sound was intens, niet alleen op het podium, maar ook daarbuiten. Met drank en drugs reageerden we onze frustraties af omdat het grote succes uitbleef. Toen onze drummer opstapte, was het een uitgemaakte zaak. Geen vervanger, want dat zou the Sound niet meer zijn." "Mij hoor je niet klagen", vervolgt Borland, "maar een beetje meer succes hadden we wel verdiend. Met een beter management had the Sound de competitie met U2 en REM misschien wel aangekund." Geld is voor Adrian Borland de grote boosdoener. "Muziek maken en succes hebben heeft tegenwoordig nauwelijks meer iets met elkaar te maken. Neem nou zo'n Guns & Roses. Niet onaardig, maar ook niets bijzonders. Een uitgekiend imago en een goede promotie maakte de groep tot een groot succes." 

Borland's cd Brittle Heaven werd in ons land opgenomen met hoofdzakelijk Nederlandse musici (van Sjako!). Borland: "De laatste jaren woon en werk ik afwisselend in Engeland en Nederland. Veel maakt dat niet uit, want muziek is iets universeels." Belangrijk vindt Adrian Borland zijn vrijheid: "Het is honderd procent mijn muziek. Ik schrijf de teksten en maak een soort muzikaal raamwerk die mijn muzikanten redelijk vrij mogen invullen. Ach, zo moeilijk ben ik nou ook weer niet", merkt Borland grijnzend op. Op Brittle Heaven staat Adrian Borland's relatie met een Nederlands meisje centraal. Liefde, trouw, gevoel, seks en persoonlijkheid zijn de belangrijkste thema's. "Een slogan als 'who the hell makes those missiles' zul je niet zo gemakkelijk meer horen. De mens staat centraal, maar dat wil niet zeggen dat maatschappelijke gebeurtenissen me niet meer interesseren. De nummers die ik nu schrijf vind ik een stuk beter dan ten tijde van The Sound's The Lions Mouth." Met een lichte zucht: "Het is moeilijk om een nieuw publiek aan te boren, want veel van mijn oude fans hebben tegenwoordig een baan, gezin, kinderen en geen tijd meer voor muziek. Ze zouden verbaasd opkijken, want wat ik nu doe is een logisch vervolg op The Sound alleen wat melodieuzer." 

Door Klaas-Jan Burema (Eindhovens Dagblad 18-4-1992)

<< previous page