Articles / Reviews

Adrian Borland terug in de Spaarnestad (Haarlems Dagblad 10-05-1997)

date: May 10, 1997


 

Adrian Borland terug in de Spaarnestad 

Nog geen maand geleden stonden Iain Matthews en Eric Taylor in Cafe De Roemer op de Botermarkt; het neusje van de zalm in songschrijverswereld. Hoe evenaar je dat al binnen een paar weken. Gewoon: door Adrian Borland en Jon E. Risk te boeken. Aldus is gebeurd. Beide singer/songwriters staan morgen in het café op de Haarlemse Botermarkt. Aanvang 22.00 uur. 


Borland heeft wat met Haarlem. De Engelsman, ooit voorman van new-wave band The Sound, verbleef een paar jaar geleden een tijdje in de regio. The Sound lag inmiddels uit elkaar. Terwijl de band aan deze zijde van de Noordzee populairder was dan het qua thematiek vergelijkbare U2, zat de grote doorbraak er niet in. "Bono en de zijnen hadden de zakelijke kant van de popmuziek gewoon veel beter door dan wij", concludeerde Borland later. Blijft een feit dat de muziek van The Sound, met een mix van punk, doom en neo-psychedelica, van blijvende betekenis is gebleken - zij het in bescheiden kring. Die positie dankt het vooral aan de 1981 verschenen plaat From The Lions Mouth. 

Eind jaren tachtig begint Borland zijn solocarriêre met het album Alexandria, een optimistische plaat waarop Borland veelvuldig gebruik maakte van een strijkkwartet. Met Sjako! ais begeleidingsband trad hij een aantal malen in de buurt van Haarlem op, in 1992 voor het laatst in het Patronaat. Met Sjako! nam hij in diezelfde tijd ook Brittle Heaven op - in de Haarlemse Bananas-studio - een plaat die het donkere rockgeluid van The Sound weer even terugbracht. Vorige week verscheen van de Brit een nieuw album: 5:00 am. Voorlopig is die plaat in Nederland alleen nog via de importkanalen te krijgen. Al is 5:00 Am morgen ook in De Roemer te koop.

Jon E. Risk, met wie Borland morgen de microfoon deelt heeft ook een band met Haarlem, zij het een heel andere. Hij is een van de zeer zeldzame Amerikanen die uit het werk van Godfried Bomans weet te citeren. Risk maakte in de jaren tachtig met het trio Angst uit San Francisco een viertal albums vol energieke gitaarrock -melodieus en melancholiek tegelijk en met een kritisch oog voor de misstanden in de Amerikaanse samenleving. Risk wordt in De Roemer bijgestaan door de musici van de groep Gitbox!. De optredens van Adrian Borland en Jon E. Risk beginnen om 22.00 uur. De toegang tot Café De Roemer is gratis. 

(Haarlems Dagblad 10-05-1997) << previous page