Articles / Reviews

Adrian Borland & The Citizens Live in Para/Breda (De Stem 16-5-1992)

date: May 16, 1992


 

'nieuwe' Borland heeft zijn energie hervonden 

Breda - Para: Adrian Borland en The Citizens. 
Gezien op vrijdag 15 mei 1992 
Door Peter Smolders 

Niet meer dan zeventig mensen maakten gisteren de gang naar Para om daar het concert van Adrian Borland en The Citizens bij te wonen. De thuisblijvers viel, gezien het lage niveau van de laatste cd 'Brittle Heaven' nauwelijks iets te verwijten. Toch kregen ze ongelijk. Borland bewees namelijk weer eens dat hij op een podium heel wat beter uit de verf komt dan in een studio.
 

Adrian Borland maakte tussen '80 en '87 furore als zanger/gitarist van de new wave-band The Sound. Tijdens concerten pleegde de Engelsman zich nogal eens kwaad te maken. Optredens met zijn nieuwe begeleidingsgroep The Citizens (de drie leden van het Nederlandse Sjako !, aangevuld met toetsenist Victor Heeremans) geven de inmiddels wat ouder en bedaarder geworden Engelsman nauwelijks nog aanleiding tot agressie. De energie is echter gebleven. Borland wil zijn publiek, hoe klein ook, nog steeds waar voor zijn geld geven. Geholpen door een drietal van de beste Nederlandse popmusici en een toetsenist die eerder voor de Waterboys speelde, lukt dat aardig. Adrian Borland en The Citizens is een rockband in de puurste vorm. Tijdens het optreden in Para putte de groep voornamelijk uit de eigen historie. Sporadisch viel nog een Soundsong te noteren, maar het overgrote deel van de nummers was van Brittle Heaven afkomstig. De songs bleken in de live-situatie veelal te bezitten wat ze op cd misten: spanning en energie. 

Wie na het beluisteren van Brittle Heaven enigszins sceptisch afwachten, werd binnen tien minuten overtuigd door een prachtige uitvoering van 'Beneath the big Wheel'. In de nu drie jaar durende samenwerking zijn Borland en de Sjako! leden vergroeid tot een hechte eenheid. Op het podium wordt de kloof tussen het relatief softe spel van The Citizens en de veel ruigere rock van Sjako! bovendien grotendeels overbrugd. Borland heeft, na een korte rustperiode weer wat van het energieke van The Sound op willen pakken, maar dat in een nieuw geluid willen steken. Vergelijkingen met The Sound gaan qua muzikale stijl daarom nauwelijks meer op. De 'nieuwe' Borland en The Citizens vormen een band die muziek maakt zoals de groep U2 dat een decennium geleden ook deed. Maar goed, in de popmuziek iets te doen wat niemand eerder gedaan heeft, is nauwelijks mogelijk. En Borland en de zijnen leggen voldoende vuur in hun spel om het meer dan de moeite waard te maken. 

(De Stem 16-5-1992)

<< previous page