Articles / Reviews

Bart van Poppel brengt Adrian Borland tot leven

date: May 2, 2006


 

Onder de naam Adrian Borland - The Amsterdam Tapes verschijnt 31 mei een 'nieuwe' cd van voormalig The Sound zanger Adrian Borland. Het gaat om opnamen uit 1992 die door Bart van Poppel en een aantal Nederlandse muzikanten opnieuw van muziek zijn voorzien. "Zo'n plaat maak je maar één keer." De cd wordt op 4 juni gepresenteerd in Paradiso. 

De in 1999 overleden Adrian Borland was zanger/gitarist van de bekende Engelse band The Sound, die tussen 1979 en 1987 zeven albums maakte. "Ik ontmoette hem in de jaren tachtig", vertelt Bart van Poppel (voormalig toetsenist en bassist van o.a. Tambourine en Loïs Lane). "Ik werkte toen als geluidsman bij een Belgisch P.A.-bedrijf en deed een tour met The Sound. We waren van dezelfde leeftijd, het klikte en we werden al snel vrienden. Ik speelde toen zelf ook in een new wave band en we kwamen elkaar daarna af en toe op festivals tegen." 

Vanaf eind jaren tachtig woonde Borland enige tijd in Haarlem. "In 1992 kreeg ik van Victor Heeremans, destijds toetsenist van Adrian's band The Citizens, het verzoek om wat demo's op te nemen in mijn homestudio." In Van Poppel's 8 sporen thuisstudio werden met behulp van computerdrums en bas veertien nummers op band gezet. Borland's platenmaatschappij toonde echter geen interesse en de opnamen verdwenen in de kast. Van Poppel: "Adrian vertrok daarna weer naar Engeland. In 1994 kwam er wel een plaat van hem uit, maar daarop staan maar twee nummers van onze sessie. In 1999 sprong Adrian, die manisch-depressief was, voor de trein." 

Tien jaar lang lagen de opnamen in het archief van Van Poppel. Hij hoorde ze voor het eerst terug toen hij een aantal jaren geleden al zijn oude tapes digitaliseerde. "Ik vond de nummers ontzettend goed en de instrumenten en stem van Adrian stonden er erg goed op. Ik wilde er graag wat mee gaan doen. Toen ik samen met mijn oude partner Gerrie van der Zwaard ons oude label Pop One Records nieuw leven inblies, kwam er geld vrij. Een jaar geleden ben ik begonnen. We hebben de zang, gitaar en toetsen bewaard en alle computerdrums en bas vervangen door echte instrumenten. Daarnaast hebben we wat extra gitaren en incidenteel strijkers en instrumenten als vibrafoon en celesta toegevoegd. Ik heb geprobeerd het zoveel mogelijk in de geest van de oude demo's te laten. Adrian heeft een typisch jaren tachtig gitaargeluid, beetje zoals The Edge van U2." 

Van Poppel merkte tot zijn vreugde dat de nummers beter en beter werden. "Ze zijn nu zoveel meer gaan spreken. We hebben het in Studio 150 in Amsterdam gemixt en in België gemasterd. We hebben bij het hele project steeds voor de beste kwaliteit gekozen. Ik denk dat als je naar Adrian's andere soloplaten luistert, dit één van zijn beste is. Je hoort toch dat er vaak niet veel budget was. Wij hebben er erg veel tijd in gestopt en niet op een dubbeltje meer of minder gekeken. Zo'n plaat maak je maar één keer. Gerrie en ik zijn allebei grote fans van The Sound. We hebben van het eerste moment de intentie gehad om het goed te doen en de beste mensen erbij te halen. En iedereen die meedoet, had ook echt iets met Adrian Borland. Ik ben uiteindelijk erg tevreden over het resultaat." 

Van Poppel heeft voor The Amsterdam Tapes officiële toestemming van Robbert Borland, Adrian's vader en rechthebbende van de songs. "Ik heb hem opgezocht in Engeland en het materiaal met hem doorgenomen. Hij was meteen hartstikke enthousiast en komt ook op de cd-presentatie." 

De cd wordt in eerste instantie in een oplage van duizend exemplaren uitgebracht in de Benelux, maar er is ook al interesse getoond vanuit Engeland en de VS. Van Poppel: "Er zijn over de hele wereld nog steeds veel fans van Borland en The Sound. Wie weet wat er gaat gebeuren." 

De cd-presentatie is op zondag 4 juni in Paradiso in Amsterdam. Van Poppel en band (bestaande uit Jac Bico, Leon Klaasse en Robin Berlijn) begeleiden een aantal binnen- en buitenlandse gastzangers: Mark Burgess (Chameleons), Kevin Hewick, Carlo Van Putten (The Convent, White Rose Transmission), Felix Maginn ( Supersub , Moke) en Maurits Westerik ( Gem). De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten 12 euro. 

Popinstituut | www.popinstituut.nl

<< previous page