Articles / Reviews

Cassell Webb - Llano Review (OOR 3-5-1986)

date: May 3, 1986


 

CASSELL WEBB - Llano 

Cassell Webb? Eerlijk gezegd had ik nog nooit van het goeie mens gehoord. Volgens haar biografie werd The Gypsy Lady In Black geboren in San Antonio, Texas, waar ze na omzwervingen in het folk circuit als leadzangeres toetrad tot de psychedelische formatie The Children. Met de psychedelica stierven The Children een zachte dood, waarna Miss Webb als achtergrondzangeres o.a. met Jerry Jeff Walker, Guy Clark en Stevie Ray Vaughan werkte. Sinds de tweede helft van de jaren zeventig staat zij in de platenstudio aan de andere kant van de ruit en is zij vooral actief als co-producer, produktie-assistente en arrangeur van vocalen voor o.a. Sir Douglas Quintet, Jeffrey Lee Pierce, The Thought en Flesh For Lulu. 

Llano was het stadje in Texas waar Cassell voor het eerst op het podium stond. Het is tevens de titel van haar debuutelpee, waarop zij vooral haar muzikale invloeden op een verrassende wijze tot een homogeen geheel weet te smeden. Jaren zestig folk en psychedelica met als voornaamste richtingaanwijzers het werk van Judy Collins en Nico, dit zijn de kaders waaraan Miss Webb in de acht nummers vooral refereert. Hoewel ze niet nalaat over bijna de gehele linie indruk te maken, kent Llano evidente uitschieters.

Dit zijn de licht 'doomy' nummers als Voices To Rivers. In Arcadia, Total Recall (cover van The Sound), Llano en When The Rain Stops Falling waarin haar afwisselend desolate en romantische stijl van zingen en haar liefdes- en natuurlyriek een vloeiend geheel vormt met de psychedelisch getinte gitaaruithalen van ADRIAN BORLAND van THE SOUND en de effectieve orkestrale synthesizer arrangementen en percussieregens van producer Craig Leon. Hierin spint ze een web, dat op mij als luisteraar vrijwel dezelfde uitwerking had als destijds het werk van Kate Bush op haar debuut The Kick Inside. 

HARRY VAN NIEUWENHOVEN << previous page