Articles / Reviews

Ik was erbij! - The Sound live 1985 (OOR no.11 - mei 2004)

date: May 5, 2004


 

IK WAS ERBIJ! ZOALS BELOOFD: DE BESTE BRIEVEN OVER DE BESTE CONCERTEN. OOR'S 100 meest legendarische CONCERTEN IN NEDERLAND ('VAN DE BEATLES IN BLOKKER TOT R.E.M. - IN TIVOLI') VIND JE IN OOR 9. WIE WAREN WE VERGETEN? THE SOUND - NOORDERLIGT, TilBURG (APRIL 1985) 

Er is een periode geweest dat The Sound in Nederland in één adem genoemd werd met illustere namen als Joy Division, Echo & The Bunnymen en U2 als vaandeldragers van de new wave. Dit had de band hoofdzakelijk te danken aan hun tweede album From The Lions Mouth uit 1981: een van die zeldzame albums die je van meet af aan bij de keel grijpt en ruim twintig jaar na dato nog steeds even indrukwekkend uit de speakers komt. Als armlastige scholier/student was ik echter pas vier jaar later in staat ze live te zien, vrijwel om de hoek van mijn Tilburgse studentenkamer waar ik maar enkele weken van tevoren was gaan wonen. 

In een volgepakt Noorderligt werd het al snel duidelijk dat alles draaide om de wat schuchtere, maar desondanks zeer aanwezige zanger/gitarist Adrian Borland. De intense emotionaliteit van het album werd live van een extra dimensie voorzien door een solide en strakke band die hem in staat stelde zijn persoonlijke Weltschmerz vol overgave ten toon te spreiden. Borlands bezwete, uitgeputte gezicht na afloop van de set is me daarna altijd bijgebleven. Dit alles in hooguit negentig minuten, waarbij het accent gelukkig lag op dat tweede album. Prijsnummers als Winning en Sense Of Purpose ontbraken tot groot genoegen van het publiek niet. Hoewel ze daarna wel vaker in Nederland hebben gespeeld was dit de eerste en enige keer dat ik ze zag. Geen spijt van, want zo mooi als toen zou het nooit meer geworden zijn.

David Janssen, Breda << previous page