Articles / Reviews

Sjako! gelouterd met superlatieven (Het Nieuwsblad 4-6-1992)

date: Jun 4, 1992

Rockers van klasse op Elastiek Muziek 
Sjako! Gelouterd met superlatieven 

Het Amsterdamse rocktrio Sjako! verzorgt morgenavond een concert in de Elastiek Muziek feesttent op de Vrijthof in Hilvarenbeek. Samen met de Haarlemse gogofunk-band Gotcha! (beide met !) bijt Sjako! de spits af van dit vierdaags festival-programma. Over Sjako! verschijnen al jaren lofuitingen in de pers als 'wereldband', 'van internationale klasse' en 'een groep om trots op te zijn'. Maar dat maakt het publiek morgen zelf wel uit. Aanvang: 21.45 uur.
 

'Het trio, opgebouwd uit Wouter Planteydt (gitaar, zang), Thijs Vermeulen (bas) en Jaap Vrenegoor (drums), onderstreepte deze superlatieven een tijdje terug nog eens met de laatste, door Robert Musso (Tom Waits, The Ramones, Mick Jagger) geproduceerde cd 'Secret Skin'. Goed gestructureerde compacte heavy' songs met listige breaks van Planteydt maken van deze cd in elk geval een spannend avontuur. 

Hans Dulfer 
Vanaf de oprichting in 1981 was vriend en vijand het erover eens dat Sjako! een unieke band is die het wel eens ver zou kunnen gaan schoppen. Dat gebeurde dus niet. Met het in mei 1989 verschenen album 'l'Amour Qui Fait... Boum!' kwam de band wel in een stroomversnelling terecht, hoewel het al de derde elpee was van Sjako! Het drietal kreeg zoveel werk dat Thijs Vermeulen en Wouter Planteydt hun bijbaantje als begeleiders van Hans Dulfer op moesten geven. 'l'Amour' stond wekenlang in de 'Fata Morgana', het voorkeurslijstje van het zogeheten elitekorps der (Muziekkrant) Oor-redacteuren. November 1989: Sjako! wordt naar aanleiding van een optreden tijdens de Berlijnse Independence Days door de verzamelde Europese muziekpers uitgeroepen tot één van de ontdekkingen van het jaar. 

Adrian Borland 
Januari 1990: de band toert door Europa als begeleiders van jeugdidool Adrian Borland (ex-Sound) tijdens zijn 'Alexandria' tournee. Eind maart dit jaar wordt Sjako! door de Stichting Popmuziek Nederland (SP-N) benaderd om mee te gaan naar de USA. In juli van dit jaar speelde Sjako! samen 'met onder meer The Urban Dance Squad op het jaarlijkse New Music Seminar in New York. Mei 1990: 'Secret Skin' komt uit met als afsluiter een cover van Jimi Hendrix, 'Foxy Lady'. Voorafgaande aan de release van deze cd en het Amerikaanse avontuur verschijnt de single 'Lethal One'" die geen hit wordt... 

Kaarten voor Sjako! & Gotcha! zijn niet nodig want Elastiek Muziek is gratis toegankelijk voor iedereen. 

Lauran Wijffels (Het Nieuwsblad 4-6-1992) << previous page