Articles / Reviews

The Sound blaast aftocht (Zoetermeerse Courant 7-12-1987)

date: Dec 7, 1987


 

Zanger 'verliest z'n stem' 
The Sound blaast snel de aftocht 

Zoetermeer - De Engelse viermansformatie The Sound had in een verwachtingsvolle Boerderij net negen nummers gespeeld toen zanger Adrian Borland het voor gezien hield. Na het bekendste nummer 'Winning' maakte hij met een armgebaar, tot verbazing van zijn medemuzikanten, bekend dat hij er mee stopte en liep doodleuk het podium af.
 

Na zeer lange tijd werd Zoetermeer eindelijk getracteerd op een band die, zeker live, een zeer goede reputatie heeft. De ruim 350 toeschouwers dienden dan ook twaalf gulden vijftig neer te tellen voor deze groep, die al tien jaar bestaat en in die periode zeker acht keer in DenHaag heeft gespeeld. Eerder dit jaar was The Sound nog op Parkpop, het 'grootste en gratis toegankelijke openluchtfestival van Europa, te bewonderen." Na nog geen veertig minuten blies The Sound echter de aftocht. Sorry, zoals jullie gemerkt hebben is de zanger helemaal door zijn stem heen, en bij deze is het echt afgelopen". riep een totaal onbekend figuur ter informatie nog in de microfoon. bijzonder opmerkelijk was dat het Zoetermeerse publiek dit alles zonder morren accepteerde, In een grijs verleden hield New Order het in De Glazen Hal, een zaal van Ahoy, eens na dertig minuten voor gezien, waarna het publiek boos de tent vrijwel afbrak en de bassist Peter Hook met een kaakslag knock-out geslagen werd. Van dit alles echter geen sprake in Zoetermeer. Als makke lammetjes accepteerde een ieder het excuus van de verdwenen stem. 

Kracht 
Aan het waarheidsgehalte van de verklaring mag echter gerust getwijfeld worden. Tot aan het moment van werkweigering viel er namelijk niets van stem-problemen te merken. Slechts. weinigen zullen geweten hebben dat Adrian Borland die nacht ervoor uitgebreid zijn verjaardag had gevierd. Hij deed dit na een concert in Paradiso en op zo'n manier dat het bewonderenswaardig was dat Borland nog op het podium van de Boerderij verscheen. En, eerlijk is eerlijk, het moet worden gezegd dat wat The Sound gedurende die krap veertig minuten presteerde, beslist niet slecht was. Al vrij snel kwam de ongekende kracnt van de groep, waardoor het vooral een enorme reputatie als live groep heeft, tot uiting. De ingehouden woede en frustraties werden steevast op een perfecte manier in muziek vertaald. Een vertaling die bovendien heel goed en vrij vlot door het publiek werd opgepakt. Het openingsnummer 'Heartland', na een traditionele opening van klassieke tonen, was een verassing omdat deze van de allereerste elpee Jeopardy uit 1980 stamt. Daarna ging het allemaal vlotjes. Adrian Borland, die er altijd slecht uitziet, leek geinspireerd te worden door de reacties van het publiek en de kracht die er van zijn eigen nummers uit gaat. 'Counting the Days', 'Burning part of me', 'Total Recall' en 'Golden Soldiers' volgden in rap tempo, waarna niets een feest in de weg leek te staan. 

Teleurstelling 
Het door Adrian Borland op akoestische gitaar begeleidde 'Shut up and shut down' en 'Winter' vormden een perfecte show die haar voorlopige hoogtepunt leek te bereiken met 'Winning'. Dit nummer betekende echter het definitieve einde van een ongekend kort optreden, waarbij het Zoetermeerse publiek haar reputatie als slaapstad weer eens bevestigde door alles klakkeloos te accepteren. „God zij dank bleef het publiek rustig", verklaarde een vriendelijke Adrian Borland na afloop. „Voor hetzelfde geld breken ze de zaal af. Het ging echt niet meer. lk vannacht mijn verjaardag gevierd in Amsterdam? Shit, hoe weet jij dat nou weer?",waarna de zanger/gitarist onrustig heen en weer lopend zichzelf een weg baande door het gangenstelsel van de Boerderij. Wat voor het eerst sinds lange tijd een feest had moeten worden voor new-wave fans eindigde aldus in een grote teleurstelling. Debet daaraan waren een overvol toerschema van The Sound in combinatie met een verkeerde leefwijze van de bandleden 

ONNO HANSUM (Zoetermeerse Courant 07-12-1987) 

SETLIJST 

HEARTLAND 
COUNTING THE DAYS 
IRON YEARS 
BURNING PART OF ME 
TOTAL RECALL 
GOLDEN SOLDIERS 
HAND OF LOVE 
SHOT UP AND SHUT DOWN 
WINTER 
WINNING 

Gepland stonden nog: 

ACCELERATION GROUP 
PROOVE ME WRONG 
KINETIC 
I GIVE YOU PAIN

<< previous page