Articles / Reviews

The Sound - De tragische ondergang van THE SOUND (Algemeen Dagblad 19-03-2002)

date: Mar 19, 2002

De tragische ondergang van The Sound

De Engels new wave-band The Sound werd in een adem genoemd met U2 en The Cure. Ondanks lyrische kritieken brak de band nooit door. Het muzikale brein van de band leed zo onder het gebrek aan erkenning dat hij zich twee jaar geleden voor de trein stortte. De eerste drie platen zijn eindelijk op cd uit.

Charisma, daar ontbrak het de voorman van The Sound aan. Wie de foto`s van Adrian Borland bekijkt, ziet direct de eerste verkoophobbel. Geen rebelse Bono of theatrale Cure-zanger als aandachtstrekker. Borland is vadsig, heeft onverzorgd vet haar en draagt een patserige zwarte leren jas. Toch lijkt de band begin jaren 80 als een komeet de popgeschiedenis in te schieten. De Engelse muziekpers komt superlatieven tekort voor de debuutplaat Jeopardy. De critici weten het zeker: een nieuw fenomeen van ongekende orde is geboren. Ook Nederland valt voor de new wave waarin gitaar, keyboards en Borlands stem elkaar perfect aanvullen. De concerten raken in een recordtempo uitverkocht. In de daarop volgende jaren komt de band bijna elke drie maanden over voor liveoptredens. Drummer Michael Dudley schrijft op de net op cd uitgebrachte From the Lions Mouth dat het leek of The Sound de Nederlandse huisband was.

Het frequente verblijf op Neerlands bodem komt vooral door het gebrek aan erkenning elders. Hoewel de tweede plaat het stempel meesterwerk meekrijgt, vallen de verkoopcijfers opnieuw tegen. Platenmaatschappij Warner Bros is al lang niet meer zo gelukkig met de ruwe diamant die maar geen parel wil worden. Bij de opnames voor de derde plaat wordt de druk dan ook opgevoerd. Warner laat weten dat The Sound gangbare rock moet spelen, die lekker verkoopt. ,,Ze verwachten dat we de nieuwe Genesis zouden worden', schrijft drummer Dudley, een van de nog twee levende bandleden. De derde plaat, All Fall Down, is de nekslag. De sombere en weinig toegankelijke plaat is te wisselvallig. Prachtige nummers worden afgewisseld met mislukte idee├źn. Warner loost de band en de kans op een grote doorbraak is definitief voorbij. Er volgen nog vier platen die stuk voor stuk uitstekend zijn, maar die niet de magie van de eerste twee platen hebben. Alleen de liveregistratie 'In the Hothouse' komt dicht in de buurt. Gefrustreerd stopt de band er in 1987 mee nadat in december nog vijf keer wordt opgetreden in Nederland.

Adrian Borland, het brein van de band, kan niet begrijpen waarom tijdgenoten U2, The Cure, The Simple Minds en Echo & The Bunnymen allemaal wel erkenning hebben gekregen. Hij poogt met een solocarriêre alsnog het sterrendom te verwerven. De alcohol beheerst echter steeds meer zijn leven. Alleen de Nederlandse fans dragen hem nog jaren op handen en tot 1993 treedt hij nog regelmatig op. In 1997 slaat hij onverwacht terug met de sterke plaat 5:00 AM. Intussen zijn een paar verstokte fans het zat dat hun geliefde Sound platen niet op cd zijn te krijgen. Ze richten het label Renascent op en brengen met medewerking van Borland drie platen uit, compleet met extra nummers, songteksten, zeldzame singles en een live-concert, opgenomen in Rotterdam. Het eerbetoon is onvoldoende om de zwaarmoedige Borland nieuwe levensvreugde te geven. Op 26 april 1999 werpt hij zich in Londen voor de trein. Op zijn begrafenis worden zijn eigen veelzeggende afscheidswoorden voorgedragen:

When the bells are rung for me
And I am done with breathing
Fold my arms in front of me
And whisper "Destiny's stopped screaming"

2002 - Kees Wessels - Algemeen Dagblad<< previous page