Articles / Reviews

The Sound - Gaat niet bij de pakken neerzitten (Joepie 26-05-1985)

date: May 26, 1985


 

THE SOUND gaat niet bij de pakken neerzitten. 

"Het heeft weinig zin je leven lang gezellig depressief te wezen", glimlacht Adrian Borland. "Sinds kort mag ik graag weer lachen en een grapje verkopen." Of deze frisse kijk op het leven The Sound vlugger naar de top zal helpen, is een heel andere vraag, maar met de nieuwe elpee "Heads and Hearts" bewijst dit Londense viertal nog lang niet uitgezongen te zijn. Een hernieuwde kennismaking. 

Zakelijke verwikkelingen 
Het ging een tijdje niet goed met The Sound. Met uitzondering van bescheiden live-sukses in Nederland en België zaten de heren thuis in Londen op betere tijden te wachten. De Engelse pers zweeg de groep weer eens dood, de definitieve split hing de jongens vlak boven het hoofd. "Ik ben opgehouden te piekeren over al die dingen", zegt een montere Adrian Borland. "Ik heb ook nooit begrepen waarom we in eigen land worden genegeerd. Vroeger zat ik daarmee. Nu niet meer. Ik heb bovendien geen zin om de journalisten plat te bellen met de vraag of ze toch maar even een paar regeltjes aan The Sound kunnen wijden. Daarvoor ben ik net iets te integer. We zijn inderdaad niet het soort groep dat zich laat omringen door geheide zakenlui. Onze financiële problemen waren niet gering, maar we hebben één en ander gelukkig zelf kunnen oplossen. Leningen afgelost met onze eigen centen, het moest maar." 

Wat houdt jullie eigenlijk bij elkaar tijdens die bange momenten? 
"Vriendschap. Er is zelfs niemand die aan opstappen of solo-projekten denkt Toen we met dit bandje starten, droomden we van een hard lopende carriêre. Nu niet meer. Maar we willen wel kwaliteit blijven afleveren. En we zijn niet bereid tot enig kompromis. Wanneer ik de hitlijsten bekijk denk ik wel eens van "oh, wat makkelijk". Een leuk refrein en een nietszeggende tekst. Maar ik ben er de jongen niet voor om naar iemand als Simon Le Bon op te kijken. Wat ik doe, wat ik vertel moet ook aan mijn eigen normen beantwoorden." 

Rijk word je er natuurlijk niet van. 
"Nee. Ik woon nog steeds op dezelfde tweekamerflat als vijf jaar terug, ga nog steeds om met dezelfde mensen en stel prijs op persoonlijk kontakt met de fans van The Sound." 

Positief denken 
Sinds de mini-elpee "Shock Of Daylight" worden de teksten van The Sound steeds lichter van toon. Op Heads And Hearts" mogen we zelfs een paar liefdesliedjes signaleren. Hoezo? Zwarte overjas op de knaap gehangen?  "'t Zal iets met mijn vriendin te maken hebben", lacht Borland. "Ik heb een andere wereld ontdekt dan die van Keith Richards, begrijp je? Wat niet wil zeggen dat ik helemaal geen weemoedige buien meer ken. Dat kan ook niet anders wanneer je om je heen kijkt. Maar ik laat me door die gebeurtenissen niet langer van de kook brengen. Wat in mijn eigen leven gebeurt is zeker zo belangrijk als een oorlogje hier of daar." 

Je lijkt wel Howard Jones? 
"Nee, nee! Zo naïef zie ik de toekomst niet tegemoet. Maar je kop in het zand steken heeft geen zin. Daar gaat de nieuwe elpee" eigenlijk over. Het evenwicht tussen wat je weet en wat je voelt, tussen je hoofd én je hart." 

The SOUND "Geen grote droom koesteren, maar wel kwaliteit afleveren." 

Adrian Borland: "Mijn vriendin is belangrijker dan sukses." 

(Joepie 26-05-1985)

<< previous page