Articles / Reviews

The Sound - I love the sound of Adrian Borland (MAD4 9-10-1986)

date: Oct 9, 1986


 

I LOVE THE SOUND OF ADRIAN BORLAND 
interview met Adrian Borland 

Voor ons zit een man van gemiddelde leeftijd, ietwat gezet. een konfektiepak, wat schuilt achter het uiterlijk van Adrian Borland? Verveelt het op de lange duur niet met THE SOUND steeds in het alternatieve circuit gedrongen te worden?
 

ADRIAN BORLAND: "Zo alternatief is THE SOUND nu ook weer niet. In vergelijking met b.v Virgin Prunes of Nick Cave of andere van deze echt alternatieve muziek. Ik beschouw THE SOUND als tussen twee situaties in. Enerzijds worden we in de alternatieve onafhankelijke markt gedrongen, terwijl anderzijds onze muziek toch meer overkomt als recht voor de raapse rockmuziek. Met zelfs heel wat nadruk op de melodie. We zaten een beetje in de schaduw van Echo & the Bunnymen. We konden even succesrijk geweest als zij, maar zij hadden meer geluk en zijn het nu wel. Daarom krijgen we nu ook veel de vraag waarom we nou nog verdergaan. Van Echo begrijpen ze het, van ons niet. Terwijl we er echt van genieten om te kunnen spelen." 

Overigens gaat de vergelijking niet helemaal op. Want de hoofdbedoeling van lan McCulloch lijkt me woorden en muziek te laten klinken, niet ze een betekenis te geven." Met "Jeopardy "en ' From the Lions Mouth' was THE SOUND vrij succesvol. Een moeilijke weg? 

ADRIAN BORLAND: "Eigenlijk was dat gewoon geluk. Beide LP's kregen fantastische recensies in Engeland, Nederland en in België. Wij zelf vinden al onze platen net zo goed. Het gaat erom dat je op een bepaald ogenblik een punt bereikt waar het succes je in de schoot gelegd wordt. Het volgende jaar beslissen dezelfde mensen er over iets anders succes te 'gunnen'. En met die groep gebeurt dan nadien hetzelfde, 'and that really pisses me off'. Ik vind namelijk dat men achter de muziek moest staan, niet achter de groep, anders verliezen ze hun journalistieke geloofwaardigheid. Hetzelfde gebeurt nu met Velvet Underground. Niemand stond er bij stil wanneer ze recensies kregen in Amerika, maar tegenwoordig is iedereen plots weg van The Velvet Underground." 

Tegenwoordig speelt THE SOUND in het thuisland voor volle zalen van twintig man. The Velvet Underground had er dertig, wij hopen... 

Dries Vandermeersch / Patrick Kirkvoorde 

================================ 
De Belgische band DOLE over ADRIAN BORLAND : 

"Adrian is een gans andere producer dan Luc Van Acker. Die laatste plaatst zijn idee naast het onze. Ik denk dat het komt omdat Luc veel solo werkt. Adrian daarintegen is gewoon om met een groep te werken. Hij deelt dan ook ideeën. Onze eerste keus was echter Craig Leon (producer). Daar hij echter geen tijd had stelde hij Adrian voor. Adrian is ons overgekomen als een erg sympatieke en open kerel. die vooral belang hecht aan het gevoel dat achter een groep steekt. DOLE zijn geen techniekers maar een groep en dat klikt dus." 

Dries Vandermeersch

<< previous page