Articles / Reviews

The Sound - Live iets gerehabiliteerd (Utrechts Nieuwsblad 17-4-1984)

date: Apr 17, 1984


 

The Sound iets gerehabiliteerd 

Utrecht - Als het in de Vrije Vloer uitverkocht is, zoals gisteravond weer eens het geval was, is het daar door drukte en gebrekkige ventilatie nog slechter uit te houden dan in een uitverkocht Muziekcentrum. Het wachten op het hoofdprogramma werd bovendien vertraagd door het langdurige Engelse voorprogramma van de "veelbelovende" Fiat Lux. Een groep die met zijn softe, poseurachtige eigentijdse pop een oervervelende indruk maakte, en weer eens verduidelijkte dat het opnieuw hoog tijd wordt voor een punk- of jongerenrevolutie. 


The Sound koppelde in het verleden de energie van de punk aan een atmosferisch geluid, vergelijkbaar met Joy Division of Echo & The Bunnymen. Deze zich van geen image of poses bedienende groep bleek van oprechte bedoelingen bezield te zijn en combineerde in zijn teksten sociale bewogenheid aan innerlijke introspektie. De beste elpee bleek het tweede album "From The Lion's Mouth" waarna de groep jammerlijk ineenstortte. De derde elpee viel door produktie en arrangement zwaar tegen, het platencontract met WEA werd opgezegd, het vuur ontbrak nogal op concerten en de groepsleden raakten aan drank en drugs. 

Met het nieuwe mini-album "Shock of Daylight" beoogt The Sound nu een come-back. Een album op het kleine Statik-label en geproduceerd door Pat Collier (Vibrators), dat inderdaad een stuk beter klinkt. Bij de wat optimistischer teksten en meer melodie is het spaarzame Sound-geluid van zang, gitaar, synthesizer, bas en drums gehandhaafd. Voor het eerst na ruim een jaar startte de groep gisteravond een tournee, die tien optredens omvat. Het was een weinig verrassend optreden, waarbij men zich door inspiratie en inzet wel enigszins rehabiliteerde van het nabije verleden. Het repertoire bestond uit een nogal willekeurig aandoende mixture van de hele Sound-historie: nummers van de drie elpees, het hele nieuwe mini-album en een enkele gloednieuwe song. 

Hierbij veerde het concert aan het begin op bij het aloude "Winning", altijd al een van de sterkste nummers, en het snelle, aan No-nukes opgedragen "Whirlpool". Snelle, expressieve en emotionele nummers als "The Fire" werden afgewisseld met ingetogen songs als "Love Is Not A Ghost". Waarna door de zang van Adrian Borland de geest van Jim Morrison weer eens rondwaarde in het eveneens langzame "Wildest Dreams". Vervolgens onder meer het Stranglers-achtige "Golden Soldiers" van de nieuwe elpee, de typische Sounds-song "Sense Of Purpose", een gewijzigd "Party Of The Mind" en in de toegiften het aloude "Heartland" en een cover van "Sweet Jane", alsof er geen concert meer zonder Velvet Underground-classic besloten kan worden. The Sound blijft een goede groep voor vandaag de dag. Toch komt hun nieuwe optreden zeker voor de kenners nogal voorspelbaar en bekend over. 

Concert: The Sound. 
Bezetting: Adrian Borland (zang, gitaar) 
Colvin Mayers (toetsen) 
Graham Bailey (bas) 
Michael Dudley (drums) 

Datum en plaats: 16 april in de Vrije Vloer. 

Nog te zien in o.a.: Paradiso-Amsterdam (20/4), LVC-Leiden (21/4), Paard van Troje-Den Haag (23/4), De Lindenberg-Nijmegen (24/4), Arena-Rotterdam (25/4) 

Auteur: Ron Blansjaar 
Uit: Utrechts Nieuwsblad van 17 april 1984 
Datum concert: 16 april 1984

<< previous page