Articles / Reviews

The Sound - Live in NV Huis Tivoli (Utrechts Nieuwsblad 21-1-1983)

date: Jan 21, 1983


 

The Sound overtuigend 

Utrecht - De Vereniging Tivoli in het NV-Huis had gisteravond wat betreft het bezoekersaantal zijn top van dit jaar door een kleine duizend mensen die afkwamen op het concert van de Engelse groep The Sound. De naam van The Sound heeft zich de laatste tijd voornamelijk via mond-tot-reclame verbreid. Vorig jaar brachten zij in Utrecht twee zeer goede concerten, respectievelijk op het "No Nukes" festival in de Jaarbeurs en in het NV-Huis. Minstens zo belangrijk is hun tweede elpee "From The Lion's Mouth". Vrijwel zonder enige publiciteit door de grote massamedia sijpelt deze voortdurend door in breder wordende publieksgroepen. Hetgeen een zeer duidelijk aanwijzing is voor de kwaliteit van dit album, alsmede voor de stompzinningheid van onze "nationale popzender" Hilversum 3, waar deze plaat zelden of nooit gedraaid wordt.

De derde elpee van The Sound "All Fall Down" is helaas minder goed. Gezien de duizendkoppige belangstelling van gisteren, hoefde de groep zich nauwelijks meer waar te maken en kon deze zich zelfverzekerd in het optreden storten. Met "Skeletons" ging men dan ook meteen op een hoog niveau van inzet van start. De kracht van The Sound ligt voornamelijk in twee dingen. Zij hebben een boodschap die heel goed aansluit bij de tegenwoordige tijd, maar die niet in pure depressie blijft steken en lichtpunten laat zien. Dit zonder in sektarisme of religiositeit te vervallen. In combinatie hiermee weet deze groep met vrij minimale middelen iets op te roepen, wat staat. 

Toetsenspeler Max Mayers, basgitarist Graham Green en drummer Michael Dudley, in aanvulling met wat summiere elektronica, spelen simpel, maar goed samen. De grote kracht vormt de "anti-ster" Adrian Borland, een zanger waaraan niets valt af te zien, maar die wel een stem als bijna een klok heeft en bovendien aangrijpende, ofschoon heel beperkte gitaarsolo's teweeg kan brengen. Tegen een achtergrond van depressie is het heel mooie muziek die The Sound brengt. Tijdens het optreden, waarin weinig van de debuutelpee werd gespeeld, leek het repertoire van het tweede album ronduit het beste.

Toch mocht een nieuw nummer als het snelle "Who's Sorry Now" er best wezen, terwijl de groep weinig nieuws aan zichzelf wist toe te voegen. Oude nummers als "Winning" hakten erin en wisten een terecht, Muziekcentrum-achtig enthousiasme op te roepen. The Sound was meer van zichzelf overtuigd en overtuigender dan ooit, en deelde daarbij aan het publiek tot drie maal schaars toebedeelde toegiften uit. Waarbij het NV-Huis tijdens dit door de NOS geregistreerde concert uit enthousiasme bijna werd afgebroken. 

Uit: Utrechts Nieuwsblad van 21 januari 1983 
Datum concert: 20 januari 1983 
Door Ron Blansjaar (Utrechts Nieuwsblad 21-1-1983) << previous page