Articles / Reviews

The Sound - Live in Tivoli (Trouw 22-1-1983)

date: Jan 22, 1983


 

Optreden Birthday Party grillig, The Sound behoudt kwaliteit 

UTRECHT -. De tournee van Birthday Party, die woensdag in Tivoli begon, heeft weinig van doen met de race om de winnende schlager die momenteel op Hilversum 3 het carnaval dichterbij moet brengen. Integendeel, deze Australische groep is na Nico de tweede act, die in dit verse popconcertseizoen van '83 desillusie en zwartgalligheid komt prediken. In tegenstelling tot zijn kille afstandelijkheid, Is het Birthday Party uitsluitend te doen om het publiek door middel van een morbide verjaarspartij te raken. Beter gezegd te shockeren en confronteren. Zanger/performer Nick Cave krijgt van zijn kijkende begeleiders volop de gelegenheid zich binnenste buiten te keren, mag tekeer gaan als getergde leeuw of vertederend kind, dat in een soort schreeuwtherapie zijn eigen angsten uitkrijt. Daarbij wordt de toeschouwer genegeerd, maar indirect wel volledig tot deelnemer gemaakt. De tegen de oren in strijkende muziek, die met een aan de punk ontleend elan Cave in trance moet brengen, sluit daar nauw op aan. Een muziektheatergebeurtenis die slaagt mits verrassing en waarachtigheid volledig zijn. 

Dat was het geval bij hun eerste bezoek, inmiddels weer anderhalf jaar geleden. Begin '82 verruilden de Australiërs hun Londense domicilie voor Berlijn om nieuwe inspiratie op te doen. Toch bleek in Tivoli. dat hun shocktherapie slechts eenmaal goed werkt. Het opgeschroefde verwachtingspatroon speelde Nick Cave duidelijk parten, moeizaam kreeg hij nog enige greep op de halfvolle met een grauwsluier overhangen zaal. De nieuwe drummer Jeffrey Wegener, die af en toe door gitarist Mick Harvey werd afgewisseld, was goed ingespeeld. Maar de uiteindelijke vonk sprong pas laat over. de grillige koersen en stemmingen, die het materiaal uit hun twee elpees en binnenkort derde., Bad Seed, begeleidde zorgde voor een mislukt feestje. De grenzen die ze eens als vanzelfsprekend wisten te verleggen zijn al weer in kaart gebracht. zodat heroriëntatie op zijn plaats is. 

Een dag later heerste in Tivoli wél een feeststemming. The Sound uit Londen konden donderdag rekenen op een uitverkochte zaal, die soepeltjes met het podium versmolt tot een gedenkwaardig openingsconcert van hun zoveelste tournee. Ondanks hun grote populariteit heeft The Sound nog niet aan kwaliteit ingeboet. Zij vormen met bands als Comsat Angels en U2 een hecht collectief, waarin de zanger excelleert zonder alle aandacht voor zich op te eisen. De verfrissende teamgeest. die tussen zanger/gitarist Adrian Borland, bassist Graham Green, drummer Mick Dudley en Max Mayers op toetsen wordt gecreëerd. staat borg voor gedisciplineerde muziek, die dreigend en meeslepend je weet in te pakken. De grimmigheid van weleer heeft plaatsgemaakt voor een wat mildere uitstraling waarmee hun engagement wordt uitgedragen. All Fall Down, de recent verschenen elpee stond centraal zonder dat oude favorieten als Heartland van Jeopardy werden vergeten. 

Vanaf vanavond respectievelijk te genieten in Paradiso (Amsterdam), Oosterpoort (Groningen). Stokvishal (Arnhem) en Staargebouw (Maastricht). 

Birthday Party is vanavond nog te zien in Arena in Rotterdam. morgenavond in De Effenaar in Eindhoven. 

Door Stan Rijven / TROUW 22-01-1983

<< previous page