Articles / Reviews

The Sound - Live in Tivoli/Utrecht (Volkskrant 20-1-1983)

date: Jan 20, 1983


 

The Sound brengt geluid voort, geluid zonder diepte of raffinement 

De Londense groep The Sound wordt wel gerekend tot het rijtje van nouveau rockbands die zich na 1980 hebben ontfermd over de artistieke erfenis van Joy Division. Andere namen in dat verband zijn die van groepen als The Comsat Angels en Echo and the Bunnymen. Waar laatstgenoemde bands er echter in geslaagd zijn geleidelijk aan een eigen geluid en gezicht te ontwikkelen, lijkt The Sound vastgelopen in het melancholische slop van de 'depresso pop' The Sound debuteerde in 1980 zeer verrassend met de lp Jeopardy welke het jaar daarop nog een zeer sterke opvolger kreeg in de vorm van de lp From The Lions Mouth, waarop de ongepolijste pure energie van het debuut in een wat meer toegankelijke en evenwichtige structuur was gegoten. Hun derde product, de eind vorig jaar verschenen lp All Fall Down, geeft echter de indruk dat de groep daarmee hun kennelijk beperkte mogelijkheden heeft uitgeput. De boodschap van het je tegen beter weten in staande houden in een uitzichtloze wereld heeft daarop, mede door de zwakte van de composities en het leentjebuur spelen bij muzikale ideeën van andere groepen uit dezelfde hoek, elke overtuigingskracht verloren. 

Het concert dat The Sound gisteravond in het Utrechtse Tivoli gaf vormde helaas een bevestiging van deze overwegend negatieve indruk. Vanaf de eerste tot de laatste minuut leek het ene nummer nog meer op het andere dan het vorige en het volgende. Steeds dezelfde opbouw van snel pulserende basloopjes en hakkerig, drammerig drumwerk, die telkens doorsnelden word door eentonig vervormde gitaargeluiden en ijzige poolwinden uit de synthesizer. En ook de zang van Adrian Borland, die nogal vlak en klaaglijk uit de luidsprekers klonk wist geen bezieling aan het geheel toe te voegen. Het repertoire bestond uit een dwarsdoorsnede uit de drie lp's en zoals te verwachten was klonken de songs van de twee eerste lp's nog het sterkst. 

Met name tijdens "New Dark Age" en "Hour Of Need" wist The Sound even iets waar te maken van de reputatie die de groep kennelijk in ons land geniet, want Tivoli was voor het eerst in haar bestaan geheel uitverkocht. De twee nieuwe nummers, "Oiled" en "Who's Sorry Now" die zich in niets onderscheiden van de rest doen echter vrezen dat All Fall Down voor deze groep geen tijdelijke inzinking betekent. Ondanks het enthousiasme van het publiek dat de groep tot driemaal toe terug riep moet ik concluderen dat The Sound samenvalt met zijn weinig tot de verbeelding sprekende naam. Het was geluid, zonder diepte of raffinement, alleen maar geluid. 

Door ROEL BENTZ VAN DEN BERG 

Concert: The Sound. 

Bezetting: Adrian Borland (zang, gitaar), 
Max Mayers (toetsen), 
Graham Green (bas), 
Michael Dudley (drums); 

gehoord: 20-1 Tivoli-Utrecht. 
Herhaling: 21-1 Arena-Rotterdam, 
22-1 Paradiso-Amsterdam, 
23-1 Oosterpoort-Groningen, 
24-1 Stokvishal-Arnhem, 
25-1 Staargebouw-Maastricht.

<< previous page