Articles / Reviews

The Sound - Live optreden van The Sound in de Stokvishal

date: Jul 7, 2007


 

Live optreden van The Sound in de Stokvishal, Arnhem op cd


Op 3 juli aanstaande verschijnt de cd The Dutch Radio Recordings van het concert in de Stokvishal van de Britse new-wave band The Sound. De opname is gemaakt in 1983 en is van goede kwaliteit. In de cd zit het toegangsbewijs van 1983 van de Stokvishal. In Nederland zijn nog altijd veel fans geïntrigeerd door het verhaal en de muziek cultband The Sound.
 

The Sound was een van de bands uit de Britse new-wave periode die in één adem genoemd wordt met Joy Divison en Echo and the Bunnymen, maar bij het grote publiek nooit de status van deze acts bereikte. Leden waren Adrian Borland (oprichter, zanger, gitarist), drummer Mike Dudley, bassist Graham Bailey en toetsenist Colvin Mayers. Naast het concert in de Stokvishal verschijnen 4 andere niet eerder uitgebracht radio-opnames van concerten van de Britse new-wave band The Sound. Het betreft shows in Paradiso, de Vrije Vloer en op het No Nukes festival en het Parkpop festival. The Dutch Radio Recordings (opgenomen door de VARA, VPRO & KRO) verschijnen bij het Britse label latenlabel Renascent, dat eerder dit jaar 4 cd's van Comsat Angels opnieuw deed verschijnen. 

Renascent geeft jaren 80-muziek opnieuw uit. Zoals ze het zelf schrijven haten ze goedkope verpakkingen en hun cd's gaan altijd vergezeld met veel extra informatie. Zo staan op deze cd's ook backstagefoto's, stetlists, afbeeldingen van promotiemateriaal enzovoorts. De band The Sound ontstaat in 1979 in London na de split up van de band the Outsiders. Al snel hebben ze een platendeal met Karova (Warner Brothers) dat bekend is van Echo & the Bunnymen. In 1980 verschijnt het album Jeopardy en in 1981 From The Lion's Mouth. Beide platen worden door de pers goed ontvangen, maar de doorbrak naar een groter publiek blijft uit en de major laat de band al snel vallen. The Sound maakt nog 5 platen. In 1987 valt de groep uiteindelijk uiteen. Een grote tournee om hun plaat te promoten werd plotsklaps afgezegd wegens Adrian Borlands manisch-depressiviteit. Een paar weken later bestond The Sound niet meer. 

Na het uiteen vallen van de groep gaat Adrian Borland alleen verder. Hij maakt nog 5 solo-albums met wisselende bands. Zijn psychiatrische problemen bemoeilijken hem echter steeds het werken. In 1999 beëindigt hij zijn leven, lijdend aan een zware depressie. Drummer Mike Dudley is gestopt met muziek. Bassist Graham Bailey woont in Amerika en doet eveneens niets meer in de muziek. Colvin Mayers (toetsen) stierf in 1993 aan een aan Aids gerelateerde ziekte. 

Op 3 juli verschijnen dus de opnames van de volgende concerten: 

08.03.1981 Amsterdam, Paradiso 
09.04.1982 Utrecht, Irenehal (No Nukes) 
24.01.1983 Arnhem, Stoklvishal 
01.07.1984 Den Haag, Parkpop 
09.04.1985 Utrecht, Vrije Vloer 


© 2007 - www.biblioarnhem.nl << previous page