Articles / Reviews

The Sound - Review eerste 3 SOUND re-issues (Smilin' Ears 01-02-2002)

date: Feb 1, 2002


 

THE SOUND
- JEOPARDY
- FROM THE LION'S MOUTH
- ALL FALL DOWN

Eindelijk brengt Renascent The Sound's feitelijke debuut LP "Jeopardy" op cd uit. Inmiddels haalde de tijd ons in, want we weten nu dat het destijds onuitgebrachte "Propaganda" het echte debuut had moeten zijn. Maar dit terzijde. Ook valt de eer aan de officiële tweede elpee "From The Lions Mouth". Dit was de doorbraak naar een groter publiek. Het was de beste Sound LP en een destijds alom geroemd produkt. Feitelijk was "From The Lions Mouth" de beste plaat van 1981. En eigenlijk ook een van de beste platen uit het gehele new wave/doom-tijdperk. Hierover valt natuurlijk te twisten, maar dat dit een mijlpaal in zijn tijd was, blijft onomstotelijk. Houdt dit moment vast, want de derde "All Fall Down" stelde destijds behoorlijk teleur. Kende "Jeopardy" een bonus toevoeging in de vorm van de collectors ep "Live Instinct", "From The Lions Mouth" kent geen enkele toevoeging. Dit mede op verzoek van de overgebleven Sound-leden, uit respect voor deze prachtige plaat. En terecht, want "Lions Mouth" kan heel goed op zichzelf staan en blijft nog steeds boeien.

De inleg-flyer bevat songteksten en een terugblik naar de tijd dat deze plaat verscheen "from the inside out". Drummer Michael Dudley verhaalt over die tijd. Toetseniste Bi Marshall verliet de band voor de New Romantics en Max Mayers kwam als plaatsvervanger. Het verhaal over de grotere bekendheid in Nederland dan in thuisbasis Engeland. Support act voor The Jam en optredens met The Comsat Angels. Tournees door Frankrijk, Spanje, Italië en het toen nog verdeelde Berlijn, voor Dudley met gebroken arm. Hierdoor moest de support tour met U2 afgezegd worden.

De cd's zijn digitaal geremixt. Het geheel klinkt inderdaad beter, dieper. De hoesjes zijn uitgevoerd in uitklapbaar karton en doen sterk denken aan een verkleinde vinylhoes. De reproduktie van "Daniel in the lion's den" van Briton Riviere kent in de lp uitvoering wel een diepere, mooiere kleurschakering en is daardoor veel overweldigender. Maar ja, we staan hier dan ook niet in het Louvre, maar in de platenzaak. Het blijven natuurlijk juweeltjes, stuk voor stuk: "Winning", "Sense Of Purpose", "Contact The Fact", "Skeletons", "Judgement", "Fatal Flaw", "Possession", "The Fire", "Silent Air" en het Thatcher's eighties "New Dark Age". Zo wordt het saai, maar ik kan gewoon alle nummers als intens boeiend opsommen. Adrian Borland's stem, de snerpende doordreinende gitaar, het keyboard zweverige klanktapijt en de strakke, rake drumklappen, met geen klap te veel. Een schitterende ode aan Borland. Een schitterende ode aan The Sound. Een schitterende ode aan de originele "From The Lions Mouth". Namelijk een authentieke reproduktie van "From The Lions Mouth".

2002 - Marcel Strijbos- SMILIN' EARS editienr. 1<< previous page