Articles / Reviews

The Sound - The Sound & The End (Boerderijblad 12-1-1988)

date: Jan 12, 1988


 

THE SOUND & THE END 

Op het hoogtepunt moet je stoppen... zo luidt een beproefde regel uit de wereld van variété, pop .....maar het gold niet voor THE SOUND. Nadat aanvankelijk de tournee van The Sound die 10 optredens omvatte was gecancelled om onduidelijke redenen, toen weer werd aangekondigd, toen weer werd gecancelled om redenen van "psychische problemen" bij zanger Adrian Borland, en toen uiteindelijk opnieuw werd aangekondigd - omdat Borland te kennen gaf te kunnen spelen - werd het duidelijk dat het een moeizame tournee zou worden voor promotors, publiek en de band zelf. De geruchten dat het wel eens de laatste tournee van THE SOUND zou worden werden sterker. 


Uiteindelijk stond THE SOUND - legendarisch om hun live optredens - dan op het podium van de Boerderij. Jarenlang was er op gewacht maar het optreden zou uiteindelijk op een kater uitlopen omdat de band stopte voor het voornoemde hoogtepunt. Na krap 50 minuten besloot Borland de pijp aan maarten te geven en stapte het podium af. Een volle zaal verbijsterd achterlatend. "stemproblemen" luidde achter het podium de lezing v/d tourmanager. Bovendien zou er "violence in the audience" geconstateerd zijn. Onzin want er was slechts een jongen met een lachend gezicht het podium op en afgesprongen. Al gauw werd duidelijk dat er voor het publiek geen financiële genoegdoening mogelijk was omdat de band contractueel aan haar verplichtingen had voldaan.

Het contract vermelde een speeltijd van 60 minuten en uit een eerdere rechtzaak was al naar voren gekomen dat de band het door haar (via P.A.) gespeelde in- en outro (op band) bij de "showtime" op mag tellen. Pas later werd de echte reden duidelijk. The Sound zou financieel pas geld overhouden bij de laatste 2 optredens. Deze optredens moesten hoe dan ook gedaan worden omdat het anders de bandleden geld zou kosten. Het was duidelijk dat Borland er fysiek en mentaal absoluut niet in staat was het optreden te doen... maar het moest. Het publiek was in wezen de dupe. Ook voor de Boerderij, die door dit voorval ook schade had geleden, valt er achteraf "niets te halen". Dit omdat de band uit elkaar is, het management een bepaling in het contract heeft waarin staat dat het niet aansprakelijk is voor "non fulfilment of contracts" door de artiest, en de band juridisch dus niet meer bestaat. 

Januari 1988 editie boerderijblad << previous page