Articles / Reviews

The Sound - You ain't nothing but a soundtrack (HUMO 14-05-1987)

date: May 14, 1987


 

YOU AIN'T NOTHING BUT A SOUND TRACK 

"In onze slechte momenten zijn we nog altijd beter dan de anderen", zegt Graham Bailey, bassist van The Sound. En misschien heeft hij gelijk. The Sound is nog steeds een ruim onderschat, uniek rockensemble. Alleen niemand kan het wiskundig bewijzen. Ook niet aan de hand van hun nieuwe elpee "Thunder up", een redelijk goede plaat, maar géén doorslaggevend argument in de strijd tegen lieden die The Sound graag reduceren tot een bleek en stereotiep doemgroepje. Maar goed Graham Bailey, Adrian Borland, Colvin Mayers en Michael Dudley gaan door. Er is moed voor nodig. Moed, of het besef niets anders te kunnen dan datgene waarmee ze nu al een jaar of acht een mager belegde boterham verdienen.
 

Adrian Borland : "De moeilijke jaren hebben ons dichter bij elkaar gebracht. En ik heb het gevoel dat in een aantal van onze songs een nieuw soort energie opborrelt." 

HUMO : Over dat The Sound tegen de rest van de wereld gevoel schrijf je ook letterlijk. 

Borland : "Ja, in de song "Acceleration Group". Dat is zo'n beetje ons eigen Hey! Hey! lt's The Monkeys!" 

Bailey : " Eigenlijk meer : "Oh no! It's The Sound !" 

Borland (grinnikt) : "Ik vind het heel normaal om over die groepssituatie te zingen. Tenslotte is het dat waarmee ik dag en nacht bezig ben. 't Is trouwens heel vreemd : wie in een groep zit, verliest zijn klare kijk op het ware leven. De wereld is plotseling een eindeloze aaneenschakeling van zalen vol mensen en podiums vol instrumenten. Vraag mij dus niet waar iemand als Paul Weller het recht vandaan haalt om over alles en nog wat uitspraken te doen. Volgens mij kan dat niet." 

HUMO : Hoe hard knarsen de tanden als jullie horen dat The Mission grote hits heeft met fletse Sound-doorslagjes ? 

Bailey : "Ach, The Mission. Typisch een groep die niet meer is dan een onderdeel van een grootscheepse marketing- en packaging-strategie. Hun muziek is van secundair belang. Het verschil is wij zijn eerlijk." 

HUMO : Zeggen The Mission ook van zichzelf. 

Borland : "Dat weet ik, maar je zal ons toch moeten geloven. Ik begrijp er verder ook niets van hoor, van die tweespalt tussen commercieel en niet-commercieel. Zo'n song als onze nieuwe single -Hand of Love- is toch een mooie popmelodie, niet ? Nou dan. We willen van The Sound nog steeds een Naam maken. Hard work and luck is all it takes. We zijn in het verleden misschien wat wisselvallig geweest, maar het was toch altijd onze bedoeling goede platen te maken en goede concerten te geven. " 

HUMO : Ha, wisselvalligheid! Een verwijt dat men jullie meer dan eens gemaakt heeft. 

Borland : "Wij spelen op het gevoel, hé, en soms voelen we ons al eens slechter dan eigenlijk normaal is. We hebben ook nogal wat gerotzooid met alcohol en drugs, maar daar is nu paal en perk aan gesteld." 

HUMO : Ander element in het dossier ten laste : The Sound zou een humorloos clubje zijn. 

Bailey : "Wil je soms dat ik een mop vertel ? We zijn anders wel een beetje practicaljokers. Gisteren liet onze platenbaas ons even achter in een kamer op de tweede verdieping. We openden het raam en gingen ergens anders zitten. Toen hij terugkwam dacht hij écht dat we naar beneden gesprongen waren. Met onze zwaarmoedige reputatie, zie je... " 

Borland : " Flauw hé. Maar misschien is er wel iets van waar, misschien heb ik wel teveel naar Joy Division geluisterd (lacht). Onze humor zit vaak in kleine dingetjes, in woordspelingen en zo. Gewilde grappigheid vermijd ik. Dat is meer iets voor de Bunnymen, en die vergelijking kan best achterwege blijven. " 

HUMO : Laatste bezwaar : The Sound zouden een stel intellectuelen zijn. 

Borland : "Hmm..." 

HUMO : Je begrijpt het woord toch ? 

Borland :(onverstoorbaar) "Ja,ja. Maar ik vraag mij af wat men daarmee bedoelt. Moet ik soms over bloemkolen zingen of zo ? " 

Bailey : "Intellectualisme heb je als de redenering achter iets belangrijker is dan het ding zelf. Dat is bij onze muziek hoegenaamd niet het geval. Maar als ze bedoelen intelligente muziek, dan vind ik het veeleer een compliment." 

Borland : "Iemand als Eno zal wel een intellectueel zijn, want hij doet dingen die ik niet begrijp. " 

HUMO : Kom kom, enkele jaren geleden liep zelfs het gerucht dat jij een gediplomeerd geneesheer was. 

Borland (gillende lach) : " Je maakt een grapje! Waar halen ze het vandaan! Daarbij ik heb geen enkele reden om mij uit te geven voor iemand die ik niet ben. Zie mij hier zitten ik draag tweedehands kleren, ik ben negenentwintig jaar oud en ik heb geen auto, geen huis, niks. Me dunkt dat ik toch wel in de goede zaak moet geloven. Muziek is trouwens het enige vak dat ik beheers. Afgezien van geneeskunde, natuurlijk. " 

HUMO : Hoop doet leven ? 

Bailey : "Ik denk nooit langer dan één week vooruit. Anders was ik allang gek geworden." 

Borland : "Ben je al. En ik herneem mijn oude kreet : iedereen die van U2 en Echo & The Bunnymen houdt, moet tenminste de moeite nemen om eens naar een plaat van The Sound te luisteren. Meer dan dat kunnen en willen we niet doen." 

F. Van der Linden (HUMO 14-05-1987)

<< previous page