Articles / Reviews

Warm weerzien met Adrian Borland (Patronaat 2-9-1989)

date: Sep 2, 1989


 

Terugblikken en vooruitkijken op Patronaat feest 

Warm weerzien met Adrian Borland
 

HAARLEM. - Terugkijken zonder compleet in nostalgie te vervallen. Zo was de sfeer afgelopen zaterdag in het afgeladen Patronaat, waar de vijfde verjaardag gelijktijdig gevierd, werd met de opening van het nieuwe popseizoen. Vooruitblikken met musici die ooit op het Patronaatpodium wortel schoten en daarmee het Haarlemse rocktheater aan de eerste oogst hielpen. Maar genoeg beeldspraak. Als Tjebbe van Dijk even over tienen 's avonds een pedaaltje intrapt en een zware basritme machine laat beuken, is het meteen glashelder waar het bij de nieuwe Haarlemse formatie Tom, Dick & Harry om gaat Het gaat om Tent. En wel om Tent in z'n meest kale en elementaire vorm. Je moet Tjebbo, zanger Karel van Dijck en drummer Kees Wassenaar nageven, dat ze consequent hun jaren geleden met Tent gefundeerde muzikale principes trouw blijven: rock als strakke staalconstructies waaraan ijspegelemoties hangen. Zakelijke muziek, waarvan de kilte door veel blauw licht nog eens versterkt wordt. Interessant als vormexperiment naar - zo blijkt ook uit de onverbiddelijke reactie van het Haarlemse publiek - te steriel om de ziel te raken. 

Daar slaagt de Brit Adrian Borland wel in. Man met gitaar: vaak introvert, soms tintelend en altijd melancholiek - Oude stukken als Winter krijgen ook in een éénmans uitvoering een intensiteit mee, die herinnert aan het legendarische concert dat Borland zes jaar geleden met zijn toenmalige band The Sound in Haarlem gaf. En een handvol nieuwe songs - met Wouter Planteijdt als tweede gitarist - belooft veel voor zijn binnen drie weken te verschijnen nieuwe album, Alexandria. Borland is back, dat is duidelijk! 

De Hollandse high-energy-rockers van The Jack of Hearts maken tenslotte korte metten met alle nog overgebleven restjes 'post-vakantie landerigheid'. Ooit: presenteerde de Haarlemse Fred Kienhuis in Patronaat het album van zijn voormalige, World War Rockers. Met zijn huidige band, inclusief Kim 'met-de-heupjes' Snelten op mondharmonica, haalt hij voor één keer wat Rockers verleden naar boven in Call of the Heart en This is me (I'm alive) om vervolgens de daad bij het woord te voegen en als een tornado door het Jack of Hearts repertoire te razen. Bruisend en rockend. Wie zo'n man in z'n familie heeft moet een sterk zenuwgestel hebben. 

PETER BRUYN 

0peningsavond Patronaat met Tom.Dick en Harry, Adrian Borland en the Jack of Hearts. Zaterdag 2 September 1989

<< previous page