Articles / Reviews

Nieuw op de redactie: cd-box van The Sound

date: Jul 24, 2014


 

Vorige week in de bus gevallen: een kartonnen boxje met vier cd’s van de Engelse band The Sound. Het betreft de eerste drie albums van de groep, aangevuld met een vierde met 15 live-tracks, opgenomen onder de noemer BBC Live in Concert (periode 1981 en 1985).

"Het is mij nog altijd een raadsel waarom de band de commerciële klap nooit heeft kunnen maken."

Door Jan Douwe Kroeske

Persoonlijk vind ik dat er altijd wel een reden is om The Sound onder de aandacht van de muziekliefhebber te houden, want met oa Echo & the Bunnymen, The Cure, U2, Teardrop Explodes en Comsat Angels maakte The Sound toch echt deel uit van de belangrijkste predikers van het Britse new wave-geluid van de vroege jaren tachtig. Hun geluid was soms rafelig, soms vierkant en altijd vervuld van urgentie en energie. Ook omdat er in de 21ste eeuw nog veel verwezen wordt naar die “ouwe” new wave is het aardig dat dit soort cadeaus blijft uitkomen.

In Nederland wordt er al enige tijd gewerkt aan een tv-documentaire over het leven van de te vroeg overleden zanger Adrian Borland, die zelfmoord pleegde door op 26 april 1999 voor de trein te springen. De maker van het filmdocument is een fan van het eerste uur, Jean Paul van Mierlo. Terug naar de cd-box. Natuurlijk is het doosje een beetje teveel van het goede. Je moet wel heel erg dedicated zijn aan het werk van Adrian Borland en zijn band. En zo gek veel anders dan eerdere uitgaven is deze box echt niet.

Persoonlijk vind ik het ook een beetje vreemd dat het label, Edsel, naar de BBC is gegaan om bonus-tracks te halen. Van Adrian zelf weet ik dat-ie zich hoogst ongemakkelijk voelde onder de miskenning door met name de jocks van de BBC. Een van zijn grootste frustraties was immers het feit dat The Sound maar niet werd meegenomen in de bandhoos rond U2, Teardrop Explodes en Echo & the Bunnymen. Adrian Borland zelf vond het geluid van zijn band minstens zo goed als dat van groepen die wel door de BBC werden gedraaid.

Het aardige van de box is wel dat je je een avond lang kunt omwentelen in al die bijzondere songs die Borland tussen 1979 en 1988 schreef en opnam. De rauwheid van het debuutalbum Jeopardy (1980), het stilistische van From The Lion’s Mouth (1981) en het iets te glad geproduceerde derde album All Fall Down (1982). Met name op dat laatste album hoor je goed hoe dicht Borland soms tegen tijdgenoot Bono aan zat. Het is mij nog altijd een raadsel waarom de band de commerciële klap nooit heeft kunnen maken.

Voor liefhebbers van Franz Ferdinand, Vampire Weekend, Cloud Nothings en Wild Beasts: studiemateriaal!



<< previous page